неділю, 10 січня 2016 р.

Сінгапурська математика: секрет успіху

Починаючи з 1995 року, сінгапурські школярі незмінно стають переможцями усіляких змагань, олімпіад та тестів з математики. Не дивно, що сінгапурську програму багато намагаються або копіювати, або використовувати цілком. І в Америці теж. Навіть термін спеціальний винайшли - сінгапурська математика (Singapore Math) і викладають цю математику в багатьох американських школах. Програма розрахована на дітей 5-12 років.


Думка фахівців: чому сінгапурська математика дає такі приголомшливі результати

1) Акцент ставиться не на вивченні великого обсягу інформації, а на глибині розуміння базових математичних концепцій. Кажуть, що американські математичні програми шириною в милю (1.7 км) і глибиною на дюйм (2.54 см), а сінгапурська - в точності навпаки.

2) Навчання йде в напрямку від конкретного досвіду - до абстрактних понять. Спочатку діти грають і маніпулюють предметами, потім представляють їх у вигляді картинок і піктограм і лише потім переходять до абстрактних позначенням. Тобто знайомство з базовими математичними концепціями завжди починається з наочного прикладу, з можливо «помацати» і «побачити» абстрактне поняття.

3) Величезна увага приділяється використанню моделей (model drawing) - наочному підходу, що дозволяє візуалізувати умову задачі, організувати дані і вирішити проблему поетапно. Нижче будуть приклади використання цього методу.

4) Спільне навчання (соціальна взаємодія). Багато завдань в сінгапурської програмі з математики можна сформулювати так: «подивися і розкажи». Учні вчаться обговорювати математичні поняття і завдання, формулювати свої ідеї і слухати товаришів. В результаті діти краще засвоюють матеріал, вчаться користуватися математичною мовою, бачать, що іноді існує кілька способів вирішення тієї чи іншої задачі

5) Поглиблення вивчених тем. Учні повертаються до вже вивчених тем, але не для того, щоб їх повторити, а для того, щоб поглибити їх розуміння. Тобто теми проходяться знову на більш серйозному рівні.

6) Дітей вчать не запам'ятовувати, а вирішувати завдання (problem solving).

Наостанок кілька цікавих особливостей, які, можливо, мають більш серйозний вплив на успіх сінгапурських школярів, ніж сама програма.

- Учитель - одна з найбільш шанованих в Сінгапурі професій.
- Батьки надають величезну підтримку вчителям, налаштовуючи своїх дітей на серйозну роботу. Авторитет учителя ніколи не заперечується батьком.
- Сінгапурські вчителі працюють 10-12 годин на день. Перед тим, як почати викладати, вони проходять серйозну підготовку (крім навчання у ВУЗі).
- В одному класі зазвичай навчаються 30-40 дітей.
- Математика в початковій школі викладається щодня. Заняття триває 1:00.

Автор: Ірина Рогожкіна

Немає коментарів:

Дописати коментар